ti ti ti (herh)

4 02 2008

Carnaval in Aalst – Dit bericht van vorig jaar 19 februari hoeft geen commentaar. Of toch: berichtgeving lijkt iets positiever te worden.

Eén keer per jaar word ik zeer chauvinistisch. Ik, die totaal niks heb met mijn geboortestreek heb en zelfs niet eens van Oilsjt ben, maar van één van de omringende gemeenten. Ik, die zelfs geen carnavalgangster ben, maar een van op afstand toekijkende observeerder. Maar elk jaar broeit er iets in me rond deze periode en kan ik niet anders dan het carnaval in Aalst zeer fel verdedigen. Het is een onweerstaanbare drang, ik moet!

Ik kan er niet tegen, de manier waarop het elk jaar in de media afgespiegeld wordt. Dronkemannen, vulgariteiten, vandalisme. Dit is een randverschijnsel dat blijkbaar in de media met “plezier” uitvergroot wordt. Wat Carnaval Aalst is, moet je zelf zien, horen en opsnuiven. Het is uniek en onvergelijkbaar met eender welke andere carnaval. Honderden mensen die zich een heel jaar inzetten om de meest creatieve wagens te maken, prachtige kostuums, inventieve en zeer ironische tot cynische liedjesteksten die met aangepaste dans worden uitgevoerd . En ja, het is van een ander niveau dan een bloedprocessie maar het is minstens even cultureel. Maar toevallig is het Oilstjers dialect niet zo charmant als het Brusselse of het Gentse en klinkt het niet zo hoogstaand. Maar het is vooral zeer surrealistich en absurd én komisch.

Wat ook tot vervelens toe moet herhaald worden is dat er eigenlijk twee stoeten door elkaar lopen: de officiële groepen met hun grote wagens en “losse” groepen. Deze laatste zijn inderdaad dikwijls zeer haastig en slordig ineengeflanst maar getuigen wel van een zeer grote creativiteit en spelen in op de actualiteit, iets wat de grote groepen minder kunnen omdat hun thema meestal lang tervoren vastligt. Het zijn echter steeds deze losse groepjes, die het peper en zout vormen van de stoet, die ze in het journaal tonen maar waarin deze totaal niet tot hun recht komen. De indrukwekkende wagens en groepen worden nooit getoond!

Dus ik breek een lans voor alle Carnavalisten in hart en nieren en kan er alleen maar oprechte bewondering voor hebben!
Zeijer doen voesj!

Vandaag nog een keer door de Aalsterse straten vanaf 14 u.

Advertenties

Acties

Informatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: