vlaanderen boven, wallonië onder! (op de kaart)

11 11 2007

Ik ga me hoeden om hier nog politiek gerelateerde postings te plaatsen. Wegens niet interessant en niet genoeg kunnen te nuanceren. Maar wat er afgelopen week weer gebeurd is op politiek vlak, is beschamend voor een ontwikkelend land. Wie kan als gewone mens nog volgen, wie neemt dit nog au serieux, welke belangen en wiens uit-te-delen postjes spelen hier weer allemaal in mee, tot wiens meerdere eer en glorie dienen al de strategieën en het gekonkelfoes achter de schermen? Voor de zoveelste keer sta ik erbij en kijk er naar.

Maar! Zelf vind ik de Vlaamse zaak en alles wat daarbij komt kijken, eigenlijk niet zo
onbelangrijk als op vele fora en blogs geschreven wordt, voornamelijk door jonge mensen die niet weten welke ontvoogdingsstrijd Vlaanderen moeten leveren heeft in de jaren zestig.

Ik hou van onze taal. Dàt is voor mij de Vlaamse zaak. Helaas heeft het Vlaams belang zich de Vlaamse zaak toegeëigend en mag zich daardoor niemand anders meer “Vlaming” noemen zonder vies bekeken te worden, ze hebben zelfs het symbool bij uitstek voor een streek of land, zijn vlag, gedegradeerd tot een racistische wimpel.

images-1.jpegIk ben niet voor een onafhankelijk Vlaanderen, ik ben tegen separatisme, ik ben voor solidariteit (maar ik teken géén petitie). Voor mijn part mag ons land zich zelfs aanhechten bij Nederland (ja graag, hoe groter, hoe beter, hoe sterker). Ik zing geen Vlaamse liederen, mijn hart smelt niet en de tranen springen me niet spontaan in de ogen wanneer ik het bord “Vlaanderen” zie staan. Maar zoals ik al regelmatig eerder schreef, ik ben wel tegen honderdenéén ministers, regeringen en ambtenaren. En ik strijd voor mijn taal! En die mening wil ik best nog eens verkondigen, en graag.

En dikwijls is het heel nuttig en informatief om eens over onze taalgrens te kijken. Ik volg regelmatig politieke debatten op RTBf, RTL en lees Frantalige kranten en fora op internet. En dan komt een mens nogal eens dingen te weten. Dat het dus eigenlijk helemaal niet zo goed gaat met onze verstandhouding. Terwijl in Vlaanderen de bevolking rustig, onverschillig en onbewogen, zonder enige betrokkenheid de capriolen “aanziet” van onze regeringsonderhandelaars, is er in Wallonië een grotere strijd aan de gang.

images-3.jpeg

Dit is wat ik gisteren vond via het forum van RTL.

 

Hieronder een voorproefje

“Manifestation

Un message, un slogan: FLAMANDS DEHORS!

Ca y est c’est fait, c’est la fin de la démocratie en Belgique. Les Flamands ont signés la scission de BHV. 120 000 Francophones sont maintenant privés de leur droit le plus fondamental: le droit de vote.
Nous en appelons à nous faire entendre, nous francophones,
jeudi 15 novembre 2007

Une manifestation aura lieu face au parlement flamand dès 14h.
(27 Rue de Louvain, 1000 BRUXELLES)
Parrallèllement, nous proposons aussi de bloquer l’accès des 250 000 travailleurs Flamands se rendant à Bruxelles.
(C’est pourquoi nous devons choisir un jour de la semaine et non pas le week-end pour avoir un réel impact économique).

Ce que vous pouvez faire dès aujourd’hui pour soutenir ce mouvement:

La Wallonie est le premier client de la Flandre. Sans nous, elle n’est plus rien.

1- Ne plus acheter de produits Flamands.

Liste de marques, entreprises flamandes ou enrichissant surtout des flamands.

Ce n’est juste qu’une liste d’identités connues… sans mauvaises intentions… Comme les flamands lors du vote de BHV, aucunes mauvaises intentions…

Alvo (Copimex)
Aveve
Constructeurs BIK
Campina
Colruyt
Covee
Culinor
Delhaize
Sirop DESIRO (Copimex)
Flandria (fruits et légumes)
Ford
FRISS
Grimbergen
Hoegarden
Hubo
Inbev (Stella, Jupiler, Leffe…)
Jardiniers du Nord
Karmeliet
Lidl
Makro
Moortgat
produits Mylène
Octa Plus (Becquevort Sa)
Okay meubles
Omega pharma
Tamara (confiture, miel)
les Université de Gent, Leuven, …
Volvo
Bières Westmalle
Yddis
XtraZone

Interessant leesvoer, alhoewel er niet echt grote lichten tussen de initiatiefnemers zitten als je de bovenstaande lijst bekijkt, en zo noemen verder in hun manifest ook Axel Red een Waals product! Ook de reacties op de diverse fora zijn de moeite om eens door te nemen.

Ik ben benieuwd of we donderdag 15 november iets gaan merken!
(Tiens, is dat geen vrije dag voor de ambtenaren of is dat al lang afgeschaft?)

Advertenties

Acties

Informatie

24 responses

11 11 2007
stien

Interessant! Ik hou ook van de Vlaamse taal en baal ook van de arrogantie van veel franstaligen. Anderzijds ken ik ook veel sympathieke wallons die wel tot compromissen bereid zijn. Er zullen altijd wel langs beide kanten een paar onruststokers zijn die de boel verzieken

11 11 2007
osahi

Je zegt het zelf. Jonge mensen weten het niet meer van die ontvoogdingsstrijd 40 jaar geleden. Ik heb echt iets van: waarom nu nog zagen over zaken van zo lang geleden? Leven we niet nu? Door het verleden zo te laten doorwerken op het heden krijg je de situatie die we nu hebben: een ideologische clash, een verkeerde verstandhouding en problemen die in sé met een beetje goede wil en wat verstandhouding makkelijk op te lossen zijn die niet opgelost geraken. Ik hou ook van mijn taal. Maar daarom moet ik niet neerkijken op mensen met een andere taal (of ze gek genoeg geen solidariteit gunnen, ook al zijn het ook Belgen). Er zijn in de Brusselse rand en in Brussel zelf zéker taalproblemen (bv het ontvangst in een ziekenhuis dat niet altijd in je moedertaal is). Die zouden beter kordaat aangepakt worden, ipv al dat ideologisch gezever over BHV (wat in principe zo symbolisch is dat het in de praktijk amper iets uitmaakt of BHV gesplitst is of niet)

Het probleem met de huidige regeringsonderhandelingen zijn volgens mij:

-Dat de Vlaamse zijde campagne heeft gevoerd al ware het een Vlaamse, en geen Federale verkiezing
-Dat er met de NV.A een seperatistische partij aan tafel zit die niks liever ziet dan zo’n crisis
-en vooral dat de onderhandelaars de realiteit niet toelaten in hun ideologie.

11 11 2007
Frank

Grote lichten zijn het daar niet:

quote
Nous devons bloquer les trains en provenance de Flandre. Chaine humaine sur les rails de la gare de Bruxelles-Nord et autres endroits donnant accès aux trains en provenance de Flandre à Bruxelles (à définir)
unquote

Proficiat – alle treinen uit Namen, Luxemburg en Luik worden ook geblokkeerd. Treinen die komen van Gent, Kortrijk en de kust komen aan via het Zuidstation, en kunnen er dus in.
LOL

11 11 2007
Gerda

Inderdaad, we hebben er deze namiddag op de redactievergadering van “de orde van de douchekapjes” ook luidop zitten uit citeren.
Dolle pret. (Lidl = Vlaams! Volvo= Vlaams! etc.)

12 11 2007
liefdeenhondjes

Wat moeten die arme Walen eten en drinken als ze al die firma’s gaan boycotten? En zeker Colruyt en Lidl! Ze hebben het al zo kwaad! Ze zijn al het minst bedeeld! Mogen we toestaan dat ze op stukken hout moeten bijten (hout hebben ze genoeg)? Moet de geldstroom naar het Zuiden niet vergroot worden zodat ze tenminste in de Delhaize kunnen gaan winkelen? Als Delhaize tenminste voldoende kwaliteitsproducten verkoopt die niet uit Vlaanderen komen. Ik heb echt met ze te doen! Altijd zo’n grote mond, maar niks om er in te steken? Erg!

12 11 2007
Daniel

Ik stel vast dat de indoctrinatie door de Waalse media nu ook al in Vlaanderen voet aan de grond begint te krijgen, als ik bepaalde reacties lees.

12 11 2007
tomlievens

Goedemorgen,

En toch. Als ik zie hoe in België onderhandeld wordt tot op het bot en ons geschillen proberen bij te leggen op die wijze kan ik niets anders doen dan mijn hoofddeksel afnemen. Rondkijkend op onze bol zie ik meestal andere werkwijzen gehanteerd worden zoals oorlog voeren, executies, staatsgrepen e.d.

Vriendelijke groet van de Spaanders voor de Vlaanders

12 11 2007
nel

Het spijt me, maar dat vind ik nu echt een verschrikkelijke uitspraak “waarom nog zagen over iets dat 40 jaar geleden gebeurd is”. Hoe is het ‘nu’ tot stand gekomen dan? Gisteren gemaakt? Het nu, dat is gewoon de uitkomst van het verleden.
Enerzijds wat goede wil en anderzijds kordaat aanpakken? Wat pak je kordaat aan en wat los je op met goede wil? Giet je dat in een wet of laat je dat over aan het oordeel van het moment? Daar zal men binnen 40 jaar ongetwijfeld nog over spreken!

12 11 2007
Peter Dedecker

Heel fijne post!

Mij kan je deels opnemen bij de separatisten in die zin dat ik weinig toegevoegde waarde zie in het Belgische federale niveau in de toekomst. Ik ben Vlaamsgezind, vind dat een aantal bevoegdheden op gewestniveau geregeld zouden moeten worden, maar ben niet de persoon die staat te springen om morgen pakweg defensie te regionaliseren. Dat zie ik eerder Europees, van zodra de EU daar klaar voor is, en in de tussentijd kan België voor mijn part nog wel even blijven bestaan.

Volledig akkoord ook met je mening ivm het VB, het is verdorie keihard om als Vlaamsgezinde telkens te moeten duidelijk maken dat je geen VB-er bent, geen fascist of whatever. Niet altijd evident om voor je Vlaamse meningen uit te komen in die context.

12 11 2007
Menck

Mocht het tot een fusie komen tussen Vlaanderen en Nederland, dan zou oranje in elk geval zegevieren.
Waar zijn overigens al die seniele zemelaars die beweren dat het koningshuis ons land bijeenhoudt?

12 11 2007
Artemis

Aucunes mauvaises intentions (moet dat niet zijn aucune mauvaise intention?).
De grootste angst die Wallonië heeft is het verliezen van Vlaamse economische en financiële steun, waarden waarvoor Vlaanderen in het verleden een harde strijd heeft moeten leveren.

12 11 2007
osahi

Nel: natuurlijk is het heden gevormd door het verleden. Maar je moet bekijken op wélke manier je dat laat doorsijpelen. In deze kwestie vind ik dat behoorlijk nutteloos. Waarom? Aangezien Vlaanderen het nog nooit zo goed heeft gehad. Daarom kan ik me zo kwaad maken op de hele transferdiscussie. Dat is puur het licht in de ander zijn ogen niet gunnen en niet willen inzien hoe goed het hier gaat. (De Vlaamse begroting sluit zowat altijd af met een overschot. Een politicus op Vlaams niveau, ‘k weet niet meer wie, poneerde zelfs ooit dat ze niet weten hoe het geld op te krijgen. Dat terwijl er toch wel pijnpunten zijn die aangepakt moeten worden).

Eigenlijk is de hele problematiek een problematiek van Brussel. Waarin een Franstalige Bourgois nog steeds neerkijkt op de Nederlandse taal. De problemen die dat oplevert moeten aangepakt worden, maar nu bereikt men die kern gewoon niet. Men gaat gewoon in hokjes denken en voor het gemak de tegenstelling compleet opblazen, terwijl ik in het Gentse compleet géén probleem heb met Franstaligen.

Net doordat men zich zo vastklampt aan het verleden rijdt men zich muurvast. Je mag nooit vergeten waar je vandaan komt, maar je moet ook in staat zijn het verleden los te laten. Je moet kunnen kijken hoe het er in het heden aan toe gaat en daarop, zonder wrok naar het verleden, op ageren…

12 11 2007
gerda

Osahi, ook ik vind het jammer dat je een geschiedenis zomaar van tafel veegt.

En het probleem strekt idd misschien nog niet tot Gent, maar ik ondervind in elk geval dat het probleem niet eindigt bij Brussel en rand. Ninove, westelijk van Brussel, en Kortenberg, oostelijk van Brussel, zijn in sneltempo aan het verfransen. Of noem je dit ook nog Brusselse rand? (Natuurlijk, als je in Londense termen spreekt, dan is het tot in Gent Brusselse rand, maar zo kunnen we altijd een argument vinden)

En ik spreek bij beiden steden uit eigen ervaring. De taalgrens schuift steeds verder op. Indien we dit laten gebeuren zullen we ons binnen veertig jaar misschien afvragen: “Hoe is het zover gekomen?”

Natuurlijk kan het ook zijn dat er tegen dan écht niemand nog een bal om geeft welke taal er in Vlaanderen gesproken wordt, nu al is onverschilligheid troef, nét omdat we zo welvarend zijn!

12 11 2007
osahi

Het is niet de geschiedenis van tafel vegen. Ik vind zelfs dat die geschiedenis te weinig onderwezen wordt! Het is echter jezelf afvragen of het wel nodig is dat die geschiedenis zo zwaar doorweegt op het nu. Je ziet wat het geeft. Surrealistische toestanden waarbij een welvarend land zichzelf aan het vastrijden is omdat we niet boven een oude wrok uitkunnen. Ja, we moeten de verfransing tegengaan. Ik ben met taal bezig en vind het Vlaamse Nederlands van een ongekende schoonheid. Ik bots als student in Brussel ook praktisch dagelijks op moeilijkheden omdat ik het Frans niet meester ben en niet steeds in het Nederlands bediend wordt (al valt dat véél beter mee dan sommige media mij willen doen geloven. Met een beetje goodwill en af en toe een mengeling van Frans met Vlaams kom je er ook wel)

Maar ik geef je op een blaadje dat je de verfransing niét tegenhoudt door vanuit een wrokgevoel te blijven denken. Niet door te polariseren en te stigmatiseren. Je krijgt enkel een sterkere tegenreactie. Sowieso is wat zich afspeelt in de Brusselse rand vrij logisch. Een stad groeit en Brussel is tweetalig. De taalgrens zal ook steeds flou blijven. Het is geen grens in de strikte zin van het woord.

Maar ik ben dus echt de laatste om de geschiedenis te vergeten of van tafel te vegen! Ik begin me gewoon af te vragen of het wel nodig is om steeds naar het verleden terug te grijpen en naar het verleden te handelen. Ik begin het een beetje ouwe koeien uit de sloot-syndroom vinden. Het verleden te sterk laten doorwegen op het heden is heel vaak de bron van veel problemen…

Ik denk dus dat jullie me ook wat verkeerd interpreteren omdat ik sommige dingen ‘harder’ verwoord dan bedoeld. Ik wou eerst geschiedenis gaan studeren, dus voor mij is het verleden belangrijk. Kennis van het verleden is noodzakelijk. Maar, handelen naar het verleden beschouw ik echter, soms, en zeker in deze zaak, niet de slimste zet…

13 11 2007
Daniel

Mag ik er op wijzen dat de taalgrens niét flou is, zoals de Franstaligen maar al te graag zouden willen? De taalgrens is, net als de faciliteiten, gebetonneerd in dit artificiële land. Er zijn dus met andere woorden beslissingen uit het verleden die de huidige situatie mee muurvast maken.

13 11 2007
nel

Osahi, ik vind het heel tof dat je iemand bent die in discussie gaat en zijn menig verder toelicht. Het is altijd interessant een zaak ook eens vanuit een andere invalshoek te bekijken.
Het is waarschijnlijk een verschrikkelijk oud cliché wat ik hier nu ga aanhalen en ik begrijp al te goed dat jonge mensen erbij stijgeren, maar het is de ervaring die mij heeft geleerd dat met het verglijden der jaren het besef groeit hoe belangrijk deze vervlogen jaren zijn geweest en hoe sterk ze hun stempel hebben gedrukt op je huidige situatie.
Geschiedenis, of het nu je persoonlijke of de algemene is, weegt altijd door. Dit is geen keuze, voor mij is dit een feit.

13 11 2007
osahi

Daniel: ze zijn inderdaad gebettoneerd op papier. Maar in de praktijk kan je gewoon niét stellen dat wie aan deze of gene zijde woont die taal al dan niet spreekt. Er wonen ook Nederlandstaligen aan de Waalse kant, etc. Dàt bedoel ik… Een onafhankelijk Vlaanderen zou trouwens even artificieel zijn als België. Beide landen zijn een fictie. Ik heb liever de zekerheid van de bestaande fictie, die we zeker soepeler kunnen doen lopen als we willen, dan de onzekerheid van een nieuwe fictie, die eigenlijk al een onmogelijkheid is geworden…

Nel: natuurlijk weegt het verleden door. Ik zal dat nooit ontkennen. Maar ik stel er mij grote vragen bij of je bij dit feit zo hard moet vastklampen dat je jezelf gewoon vastzet. Dat is er wat nu gebeurt. We kijken zodanig terug op wat geweest is, dat we niet zien hoe het NU is en hoe het NU opgelost moet worden. We zitten nog zodanig bezig met het Vlaanderen moet ontvoogden gedoe dat we niet eens willen inzien dat we al lang ontvoogd zijn. We willen onszelf nog steeds als de grootste slachtoffers zien, terwijl we er in feite pakken beter voor staan dan de Franstaligen… Dat is het verleden laten doorwerken op een énorm foute manier. Soms moet je ook met een schone lei durven beginnen en kordaat de krasjes die overgebleven zijn proberen glad strijken

14 11 2007
Daniel

@ osahi:

Als ik jouw logica volg, kan ik niet anders dan besluiten dat élk land volgens jou een fictie is. Want wat is het verschil tussen Vlaanderen enerzijds en Tsjechië, Slovakije, Estland, Letland, Litouwen en al die onafhankelijke staatjes die vroeger deel uitmaakten van de U.S.S.R. anderzijds?
Overigens heb ik geen zin om mijn leven te leiden in een ‘fictieve wereld’, die geen rekening houdt met de specifieke realiteit van zijn inwoners.

14 11 2007
osahi

In principe IS elk land een fictie. Toch absurd? Zonder aanleiding trekt men grenzen. Veel landen hebben amper natuurlijke grenzen… Is dat geen fictie? Ik ken de geschiedenis van Letland etc niet goed, dus wil geen boude uitspraken doen, maar USSR en België zijn volgens mij compleet onvergelijkbaar. De USSR was uiteindelijk een Russisch rijk dat andere landen en volkeren samenbracht en onder één opperbewind stopte. België is een verzameling van een aantal gemeenschappen die al een aantal eeuwen dezelfde geschiedenis hadden (itt tot Vlaanderen en Nederland bv, die al van in de 16e eeuw tot 1815 nooit onder zelfde bewind stonden). Vlaanderen bestaat ook uit verschillende gemeenschappen, die door België zijn samengekomen. Het Vlaanderen dat we nu kennen is uiteindelijk net ontstaan door België… Het échte Vlaanderen bestaat uit zo’n tweetal provincies en een stuk uit Frankrijk…

En België is geen fictieve werkelijkheid. Er zitten structurele, organisatorische fouten in (ik pleit voor één kieskring bv) en het land is nodeloos ingewikkeld gemaakt. Maar het werkt en zal altijd werken indien we hier en daar wat aanpassingen maken (veel makkelijker, realistischer en goedkoper dan België splitsen trouwens). We zijn een enorme rijke regio. De problemen die we hebben zijn haast van zo’n onbenullige aard dat je het niet voor mogelijk houdt. Ik begrijp het gezaag en gekanker dan ook niet echt. We trekken het probleem zodanig open dat het over onze hoofden groeit. Het hele probleem zit, om scenariotermen te gebruiken, uit focus. We zijn de kern en de grond verloren en daarom is het schijnbaar onoplosbaar geworden

Ge moogt echt niet vergeten dat er ook zoiets bestaat als een overkoepelende Belgische cultuur, die verder gaat dan frietjes en bier. Alleen al het feit dat er hier geen bommen ontploffen en dat ons land ons eigenlijk geen ruk kan schelen zegt al veel.

Ik vind het trouwens geweldig om in zo’n land te wonen. Heerlijke animo, een enorme rijkdom en varieteit op kleine opppervlakte en toch in zijn geheel een zekere unieke identiteit. Alleen al daarvoor wil ik het niet splitsen. Dit land is surrealistisch bijna (vandaar dat de beste surrealisten, op Dali na, Belg zijn). Prachtig toch?

Soit, ik heb veel getypt. Ik weet niet of alles duidelijk is zoals ik het bedoel. Ik hoop enkel dat je aanvoelt waar ik op aanstuur…

15 11 2007
Daniel

Je hebt je punt gemaakt. Ik snap ongeveer waar je naartoe wil. Ik respecteer je mening, maar zelf denk ik er anders over. Even goeie vrienden hoor, daar niet van.

15 11 2007
osahi

Bij dat laatste sluit ik me volledig aan hoor. Ik zal nooit iemand afrekenen op zijn mening (tenzij die doorspeent is van racisme, onverdraagzaamheid, haat, etc), ook al kan ik soms wel es vinnig discussiëren (lees: neuzen afbijten) 😀

’t Zou toch maar een saaie boel zijn moest iedereen dezelfde mening hebben 🙂

15 11 2007
de huisman

Wel, hebben ze zich overslapen die l***e Walen?

15 11 2007
droepie

ze gaan toch niet “werken” op de dag van de dynastie!

25 10 2009
verheijen

De taalgrens is het blok beton dat de francophonen nooit zullen kunnen verwijderen rond Brussel en dat zal er voor zorgen dat Brussel altijd van Vlaanderen zal zijn staatkundig, al spreken ze geen nederlands.En nog iets wat in ons voordeel is ,in zeg 10 jaar zal de invloed van het frans in europa uitgedooft zijn in ruil voor het engels en ook zo in Brussel,,Niemand, behalve franstalige, zullen nog frans leren in Eu .Zeker geen jongeren.As they say in de taal met de enigste toekomst in europa,Time is on our side (vlaanderen)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: