kasten voor minnaars met een rolstoel en kabouters

3 09 2007

Denk vooral niet dat het een ontgoochelend weekend was, integendeel!

Een uitermate interessante gelegenheidstentoonstelling in het Booijmans Van Beuningen museum heeft alles goed gemaakt.

Andreas Slominski is er meermaals in geslaagd me met zijn kunstwerken aan het lachen te brengen. “Rood Zand en een gelukkig nieuwjaar” combineert conceptuele kunst en performance.

Op een steiger staat een kunststudente en tekent een naakt. Het naakt blijft onzichtbaar voor de bezoeker, je kan het enkel zien door wat de studente ons op haar blad vertoont. Een Y-vormige kachel om Y-vormige takken in te verbranden. Een val voor wilde zwijnen, een stapel verfblikken, een kast met een rolstoellift en een uitbouw achteraan (titel: “Kast voor minnaar in een rolstoel”).

Slominski maakt ook schilderijen, maar doet dit niet op de traditionele manier, hij schildert op piepschuim en kadert deze werken in dure lijsten.

Verder was ik nog onder de indruk van het werk”Vazen” van Marijke Van Diemen *een mij tot nu toe onbekende kunstenares* maar dit is volledig te wijten aan mijn liefde voor rangschikkingen en orde. Fascinerend!

Poëtisch en ronduit een lust voor het oog vond ik de vier kamers van Gerda Steiner en Jörg Lenzlinger. Vier aparte sferen, vier verschillende ervaringen.

Het Boijmans Van Beuningen museum is een pracht van een gebouw waarin ook de andere meesterwerken schitterend tot hun recht komen. De vaste collectie omvat belangrijke werken van de vroege middeleeuwen tot nu.

Het museum werd in 2003 uitgebreid met een nieuwe vleugel, ontworpen door het Belgisch architectenduo Robberecht & Daem. De toiletten zijn van de hand van Joep Van Lieshout, een grappig grotje gebouwd aan het restaurant paviljoen, volledig gegoten uit polyester, een veel gebruikt AVL product. Op de binnenkoer staat een reuzekabouter van de hand van Paul McCarthy.

In het weekend is Rotterdam slecht anderhalf uur rijden van Antwerpen, dus een dagtrip is zeker goed te doen! Lange wachtrijen staan er enkel aan het NAI (daardoor helaas een interessante tentoonstelling van Le Corbusier moeten missen).

(Trivia: Van Beuningen was een schatrijke redenaar, na zijn overlijden in 1955 schonken zijn erfgenamen de volledige collectie aan de stad Rotterdam, in ruil voor kwijtschelding van de erfenisrechten.)

Advertenties

Acties

Informatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: