wat doet een mens op zaterdagnamiddag?

25 08 2007

Het Bonnefanten-museum in Maastricht bezoeken!

Een museum dat nog steeds op mijn lijstje “te bezichtigen” stond, met een vaste collectie en wisselende expo’s.

Binnen een goed uurtje ontwarde ik reeds van op de ring rond de stad aan de oever van de Maas het gebouw met de opvallende koepel, een ontwerp van Aldo Rossi, één van de grote bouwmeesters van de twintigste eeuw.

images-1.jpegimages-13.jpegimages-3.jpegimages-4.jpeg

Bekoorlijk bouwwerk, voornamelijk opgetrokken in rode baksteen en Ierse hardsteen, in E-vorm. Buiten staan tussen de drie benen van de E twee grote kunstwerken, aan de ene kant het zeer gekende werk “Long Pyramid” (1994) van Sol LeWitt en aan de andere kant een prachtig veld van stalen muren, een werk van Richard Serra.

Eens binnen valt onmiddellijk de binnentoren op. Hierachter bevindt zich een monumentale trap, die het gebouw middendoor snijdt en naar boven loopt tussen rode bakstenen muren die tot de derde verdieping reiken.

Op de eerste verdieping bevinden zich werken van de Oude Meesters en de tweede verdieping is voorbehouden voor hedendaagse kunst. Hier leidt een galerij naar de majestueuze koepel.

Geen grote collectie, maar wel een intressante. Rubens, Jordaens en een aantal werken van Brueghel de Jonge. De nauwe samenwerking met het Rijksmuseum te Amsterdam zorgt voor steeds wisselende meesterwerken.

Hedendaags werk van Luc Tuymans en de in België omzeggens zeer ten onrechte onbekende Aalstenaar Patrick Van Caeckenbergh, Thomas Hirschhorn (top!) en maf Atelier Van Lieshout.

Het museum bezit echter een omvangrijke collectie Sol LeWitt, waaronder een aantal schitterende gouaches, Walldrawings en de “Incomplete Open Cube” (1974).

images-6.jpegimages-8.jpegimages-10.jpeg

In de grote koepel een meesterwerk van zijn hand “Spiral”. Een letterlijk duizelingwekkende muurschildering, een visueel hoogstandje en zijn hommage aan Aldo Rossi.

Buiten staat er tijdelijk een werk van Luciano Fabro, “Zuil van Genk” een zuil in marmer, waartussen een zwarte vulkanische puimsteen is geklemd. Het is het laatste werk van deze kunstenaar. De zuil is bedoeld om op de marktplaats van Genk te plaatsen, maar naar de kunstenaars wens werd het eerst opgesteld in dit museum om de bewoners van Genk enige context rond het werk te bieden.

Uiterst vriendelijk personeel, een gezellig museumcafé met aan twee kanten twee terrassen in verschillende stijl, aan de oever van de Maas. Een uitmuntende museumshop.

Zeker een aanrader voor een namiddagje uit en waneer je “s morgens vertrekt kan je ook de oude stad meepikken, want die is ook zeer zeker de moeite waard.

(Trivia: Sol LeWitt en Luciano Fabro hebben beiden het leven gelaten dit jaar. Aldo Rossi kwam op 4 september 1997 op 66-jarige leeftijd om in een auto-ongeluk.)

Advertenties

Acties

Informatie

2 responses

28 08 2007
Kaat

En nog maar eens een goeie tip voor een dagje uit, bedankt Gerda!

6 05 2008
expo tip 11/1 « blog der zuchten

[…] wat doet een mens op zaterdagnamiddag? […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: