deux couleurs: bleu

21 04 2007

In het overweldigend Museum Quartier in Wenen (Oh Vienna) bevindt zich het Mumok (Museum Morderner Kunst). Een kubustisch gebouw in basaltlava dat perfect harmoniert met de omringende klassieke architectuur.

In dit museum loopt momenteel een retrospectieve van het werk van Yves Klein. Deze kunstenaar is vooral bekend om zijn monochromen, vooral in het gepatenteerde International Klein Blue (IKB), (het”elektrisch” blauw dat ook gebruikt wordt in de zomercollectie 2007 van A.F.Vandervorst) . Maar zijn werk is zoveel meer dan dat.
Yves Klein was een zeer veelzijdig kunstenaar die naast schilderen en beeldhouwen ook bezig was met muziek, film en fotografie, dans en toneel en kunstperformancens (iedereen kent wel de beelden van de met blauwe verf ingestreken vrouwen waarvan hij tegen een muurdoek afdrukken maakt of die hij gebruikt op een schildersdoek als een penseel).images-27.jpegimages-28.jpegimages-29.jpegimages-30.jpeg

In deze tentoonstelling zijn een aantal van zijn bekendste blauwen te zien, maar ook werken uit zijn “vuur” periode, die een heel andere sfeer hebben. Ook blauwen uit de latere periode, waarin hij het blauw aanvulde met roze en goud en gebruik maakte van sponsen. Verder draaien er nog een aantal boeiende films over zijn performances en zijn muziekcomposities in het Parijs begin jaren zestig. Tegelijk zijn er nog een aantal werken te zien van een andere kunstenaars die met hem samenwerkten in Parijs.

En een tip voor alle onderwijzers of museumdirecteurs: ook dit museum liep vol met schoolkinderen, maar deze hadden allen een blauw vouwstoeltje bij, telkens wanneer ze uitleg kregen over een schilderij konden ze zich samen met de onderwijzer rustig voor het werk in een kring op hun stoeltjes zetten en aandachtig luisteren en niemand werd er door gestoord. Goed gezien!

Yves Klein – Die blaue Revolution – MUMOK Wien 9 maart-3 juni 2007

Advertenties

Acties

Informatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: