passieverhalen/liefde voor muziek deel 1

26 03 2007

De Belgische klassieke muziekscene behoort tot de wereldtop. Wij mogen ons gelukkig prijzen dat mensen als Philip Herreweghe, René Jacobs, Paul Van Nevel zeer regelmatig optreden en we amper moeite moeten doen om aan een ticket te geraken, terwijl in het buitenland lange wachtrijen bestaan voor concerten met deze namen op de affiche.

collegiumvoc.jpegphilippe.jpeg

Zondag had ik dus weer het voorrecht Philip van Herreweghe aan het werk te zien in BOZAR. Een jaarlijks weerkerende belevenis in de Paastijd: een passie van Johann Sebastian Bach, uitgevoerd door het koor en orkest van het Collegium Vocale Gent. Dit jaar koos Philippe Herreweghe voor de Johannespassie. De Mattheuspassie staat nog steeds op mijn nummer één maar dit is wel een geweldige tweede.

Van Herreweghe was in goede doen. Ik heb weer eens genoten van de absoluut mooiste muziek ter wereld. Maar mijn gezelschap, een kenner, vond dit één van de mindere uitvoeringen. De tweede violiste was nu eerste violiste, en veel zwakker en minder leidinggevende. De sterhoboïst Marcel Ponseele ontbrak ook en deze zet normaal gezien een doorslaggevende stempel op het concert. De hoboïst van vandaag kon dat veel minder. Het samenspel tussen de verschillende instrumenten zat ook niet tot op de laatste noot gelijk in harmonie. De zangers waren minder goed dan anders, vooral in de stukken met veel instrumenten hadden ze moeite om hun stem er laten boven uit te klinken.

Maar ondanks dit alles was het wel een topvoorstelling van wereldniveau. Als men echter zo dikwijls caviar eerste keuze voorgeschoteld krijgt, is het even wennen wanneer men tweede keuze krijgt, maar het blijft wel caviar!

BOZAR Brussel – zondag 25 maart – 15 u – Henri Leboeufzaal
Collegium Vocale Gent Ensemble – Philippe Herreweghe leiding – Christoph Prégardien Evangelist (tenor) – York Felix Speer Christus (bas) – Camilla Tilling sopraan – Ingeborg Danz alt – Jan Kobow tenor – Peter Kooij bas
Johann Sebastian Bach Johannespassie, BWV 245

Advertenties

Acties

Informatie

3 responses

26 03 2007
zapnimf

Beste,

Ik moet altijd moeite doen om aan kaarten te geraken, ik mis die schop onder mijn hol om in gang te schieten.

26 03 2007
stien

Hou ook meer van de Mattheuspassie, erbarme dich mein Gott uber meine seligheit is mijn absolute nummer 1 aller tijden, maar nog nooit kans gehad om het life te zien

27 03 2007
nel

mooi, mooi….
maar binnenkort ook weer tijd voor ‘Jesus christ Superstar’, is het niet?!
(Mijn huisgenoten hebben al oordopjes besteld!)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: