het hol van de draak

21 02 2007

BBCone_Dragon’s Den_Elke woensdag 21 u.

In dit programma, waar ik al voor het derde jaar op rij met plezier naar kijk, stellen ondernemers hun zakenideeën voor en vragen geld aan vier gehaaide investeerders. Deze beslissen dan of het een rendabel idee is en waard om te investeren.  In ruil daarvan worden de investeerders aandeelhouder.

Een bont allegaartje weirdo’s, uitvinders, huisvrouwen, echte zakenmensen, met de meest vreemde voorstellen passeren de revue. Van paraplu-automaten over ééneikokers, van keyboards die zelfs de uitvinder niet kan bedienen tot een handdoek om op te leren surfen, een citroenschijfjessnijmachine, een tuintroley, je kan het zo gek niet bedenken of iemand komt er wel mee op de proppen.

Afgelopen week waren er opeenvolgend te zien: Ling met een website voor verhuur van aparte auto’s, een grill in Japanese stijl “you’re idiots, sorry I can’t work with idiots”, steunzolen en een computerprogramma om deze steunzolen uit te tekenen, een professioneel worstelaar die een academie wil uitbouwen, een tuinhark waarbij je niet moet bukken om de bladeren op te rapen, een giftbox waarmee je een afdruk van je kus kan maken/schenken, een waterbesparende waterketel “that’s absolutely unusefull”, verhaalboekjes gecombineerd met pluchen beesten, een teddybeer met ingewerkte computer die verhaaltjes kon vertellen voor het slapengaan. Mijn sympathie voor één van de door mij zo verafschuwde investeerders kan na zijn ethisch correcte reactie hierop niet meer stuk: “I feel so depressed, so sad, you’ve said the teddybear read stories to the children. That’s a father’s job. I don’t want to be replaced by a computer, I could never investigate in something like that”

Na een paar afleveringen was het voor mij al duidelijk. Ingeval ze brood zien in de investering, komen de investeerders er steeds als de beste uit. De les zou eigenlijk moeten zijn: wanneer ze willen investeren, heb je echt een goed idée en het gat gevonden in de markt. Dan zou je enige reactie moeten zijn: geld weigeren en run run run, hou je zaak voor jezelf, ga bij de bank een lening aan, het kan niet mislukken. Helaas geven de meeste mensen, verblind door het geld of overhaald door slimme managerspraat of te weinig ondernemingskennis, 30 tot 40 percent op van hun zaak, en voor ze het goed en wel beseffen ook hun patenten, rechten en ideeën.

Op het einde van elk seizoen blikt men terug op het vorige seizoen, hoe de investeringen verlopen zijn, hoe de zaken draaien… Onthullend.

Advertenties

Acties

Informatie

One response

15 07 2008
komkommerkapje XL « De orde van de douchekapjes

[…] van de dames, dit kapje, het bestaat écht.  Ik zag het ooit als idee voorgesteld worden bij Dragon’s Den op BBC.  Voor alle duidelijkheid: het dient om een aangebroken niet geheel opgebruikte komkommer […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: