on/off

18 02 2007

Gisteren weer eens dezelfde discussie over de barslechte kwaliteit van veel TV-programma’s. De conclusie (van de anderen) is steevast: “Zet dan toch je TV af.” Wel, ik krijg zo stilletjesaan genoeg van de uitdrukking “er zit een knop op dieTV”. Dat klop; maar wil dat dan zeggen dat je nergens nog commentaar mag op geven tegenwoordig? Dat je alles moet slikken onder het mom van “verdraagzaamheid”?

Bevalt een TV-programma je niet, draai de knop om. Hoe durf je het wagen Laura Lynn niet goed te vinden en K3, dat zijn toch drie overgetalenteerde meisjes die alle respect verdienen, Studio100 en Kabouter Plop zijn stichtende voorbeelden voor onze kinderen. Derderangsacteurs en nitwits bv’s zijn onze grote helden want dat zijn zo’n “grote meneren”. Ja, allen in koor en allen volmondig: “Wij zijn fan van alles en alles is super!”

En je kan dit verder doortrekken. De redenering van de knop afzetten weerspiegelt zich in heel onze maatschappij. Wat ons niet bevalt zappen weg, negeren we, laten we niet aan ons hart komen.

Eigenlijk komt het er op neer dat je geen mening meer mag hebben,geen overtuigingen, geen principes. Kom je in Brussel op voor het Nederlands, dan ben je een Vlaams Belanger; maak je je zorgen over het gebruik van sms-taal bij jongeren
en het ontbreken van kennis van de spellingsregels, dan ben je een doemdenker; vraag je in een winkel (of geldt ook voor De Post, NMBS, Electrabel, Belgacom, Telenet en tal van overheidsdiensten) een beetje waren- of vakkennis, klantenservice en vriendelijkheid dan ben je een oude zeur. Walg je van massabijeenkomsten waar iederen brüder moet
worden en ben je liever wat einzelganger dan draag je bij tot de verzuring van onze maatschappij. Politiekers met een mening zijn “ruziemakers”. Onze politici worden gladjanussen, gestuurd door marketeers en reclamemakers met Noël Slangen voorop. Er is geen enkele strekking meer, allen moeten we “centrum” worden. En vooral moet alles geslikt worden.

En ja, we leven in één van de welvarendste landen ter wereld en daar moeten we blij om zijn maar moeten we dit betalen met een sticker op onze mond? Maar anderzijds is misschien net door deze welvarendheid dat stilaan een meerderheid van onze bevolking geen sticker meer nodig heeft want ze heeft niks meer en niks méér te zeggen dan “zet de knop af” (de “wereld”knop) en laat zich zoethouden met brood en spelen.

Ondertussen zitten we dagelijks uren in de file, is het Brussels verkeer een jungle, wordt er buiten ons weten op hoger niveau gecomplotteerd dat het een lieve lust is van op gemeentelijk over landelijk tot op wereldlijk vlak, werken de hogergenoemende diensten vierkant, viert vriendjespolitiek nog steeds hoogtij, wordt het socialisme steeds verder afgekolfd en worden de meeste belastingen verhoudingsgewijs nog steeds betaald door degenen met de laagste lonen.

Of zoals N. het zo mooi schreef in de reactie op mijn vraag hoe het eigenlijk zou zijn met de verkoop van de overheidsgebouwen: we staan erbij en kijken er naar.

Advertenties

Acties

Informatie

One response

9 11 2007
droepie

wie wil er nu nog uit zijn zetel komen, laat de politici maar met onze voeten rammelen, we hebben het veel te goed om te bougeren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: