hoe zou het eigenlijk zijn met…

5 02 2007

DE VERKOOP VAN ONZE OVERHEIDSGEBOUWEN

Zoals iedereen weet heeft onze Paarse Regering eind 2006 in zeven haasten beslist om nog eens een aantal overheidsgebouwen te verkopen.

Met interesse heb ik hieromtrent de berichtgeving gevolgd. Wat ik nu echter graag zou weten, maar nergens in de pers te lezen krijg is: wat is er exact verkocht, wie heeft dat gekocht, hoeveel heeft het opgebracht, hoeveel huur en aan wie moet men nu betalen voor deze gebouwen en hoeveel zal dit op het einde van de rit gekost hebben?

Misschien lees ik hierover niets omdat de regering het zo ingewikkeld en ondoorzichtig maakt dat “correcte”berichtgeving hieromtrent quasi onmogelijk is. Om over te gaan tot de verkoop van deze overheidsgebouwen moest er immers een vastgoedbevak opgericht worden. Dit is echter mislukt omdat de Raad van State in oktober de toewijzing van de vastgoedbevak aan Cofinimmo schorste nadat AXA en Befimmo deze beslissing aangevochten hadden. Om het geld toch nog in 2006 in kas te krijgen werd aan de FPIM opdracht gegeven om een oplossing uit te werken. Uit tijdnood werd de piste van een vastgoedbevak verlaten en werden al de te verkopen gebouwen ondergebracht in een nieuw op te richten vennootschap. De FPIM levert het startkapitaal voor de nieuwe vennootschap. Dit alles was te lezen in De Standaard van 2 december 2006. Het artikel gaat nog een tijdje door over vastgoedbevaks, private partners, vastgoedportefeuilles etc. ,

Bent u ondertussen ook de pedalen kwijt (of waarschijnlijk de interesse?)

Enfin, als leek die niet in geldzaken of vastgoed zit, kan ik er na een keer of drie grondig lezen wel ergens min of meer iets van begrijpen. Maar de grootste conclusie die ik er uit trek is dat dit gewoon allemaal immens veel geld kost. De operatie wordt begeleid door Zakenbank La Compagnie de Rothschild, advocatenkantoor Tossens&Prioux staat in voor de oprichting van de vennootschap en de verkoop van de aandelen is in handen van het advocatenkantoor CMS De Backer. Weet u welke immens hoge erelonen deze vragen? Weet u wie er allemaal in de Raden van Bestuur zit? (Vrienden van vrienden van vrienden). Weet u hoeveel overheidsgeld er voor deze verkoop weer naar private instellingen en personen vloeit?

Is het teveel gevraagd dat er een degelijk journalist van een kwaliteitskrant in duidelijke bewoordingen de resultaten bekend maakt van deze verkoop en ons duidelijk weet te zeggen hoeveel winst (of zal het eerder verlies zijn) de regering hier gemaakt heeft. Of moeten we weer wachten op een vernietigend rapport van het Rekenhof? (waar dan toch geen kat zich druk over maakt).

(En als hierboven foute gegevens staan, dan is dat totaal buiten mijn schuld, want dit is mijn perceptie van de artikels die ik las in kranten en op het net)

Advertenties

Acties

Informatie

3 responses

19 04 2009
verkoop overheidsgebouwen « blog der zuchten

[…] heb er zelf ooit om gevraagd.  Dus eigenlijk moet ik tevreden zijn dat er nu iemand het deksel van de pot licht. De vraag is of […]

29 04 2009
biezonder

Heb je deze vraag al naar de redacties van De Standaard en De Morgen gemaild? Want eerlijk gezegd ben ik ook wel nieuwsgierig naar het antwoord…

29 04 2009
Gerda

Dat zou ik inderdaad meer moeten doen, rechtstreeks naar de kranten mailen.
Ondertussen zijn we nog altijd niets wijzer geworden en heeft de mexicaanse varkensgriep dit debat alweer overstemd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: